Víz, víz, víz

Home / Receptek / Tea a csészémben / Víz, víz, víz

Első bejegyzésként fontosnak tartom elmondani, mennyire lényeges a víz minősége teakészítésnél. Jó teát csak jó minőségű vízből lehet készíteni.

Sokan ennek nem tulajdonítanak jelentőséget, egészen addig, míg meg nem kóstolnak egy jó teát klóros csapvízből, majd rögtön utána forrásvízből. Homlokrácsapós a felismerés, hogy mekkora a különbség a két végeredmény között, ami nem csoda, hiszen a tea 99 %-a víz.

1. A jó tea készítéséhez első lépés tehát a megfelelő víz kiválasztása, ami lehet:

– Csapvíz, ha az jó minőségű, nem túl kemény, semmiképp nem klóros, vagy vasas. De ebben az esetben is csak hideg, jól kiengedett csapvizet használjunk, hogy friss és oxigéndús legyen, és még jobb, ha egy otthoni vízszűrő kancsón át is tudjuk szűrni, mert az sok klórt kiszűr a vízből, lágyabb, finomabb lesz. Ha túl kemény a csapvizünk, a tea teteje „olajos” lesz, ami nem szép látvány, és a finom aromákat sem fogjuk érezni.

– Ha a fentieket nem tudja nyújtani a csapvizünk, akkor használjunk alacsony ásványi anyag tartalmú, szénsavmentes ásványvizet. Ezek az olcsóbb márkák, a 100 ft alatti vizek, tökéletesek teázáshoz (ha precízek akarunk lenni, akkor a címkét is ellenőrizhetjük: 160- 200mg /liter ásványi anyag tartalmú a legjobb, az ennél alacsonyabbal viszont már lapos lesz a tea).

– Legjobb és legtisztább a forrásvíz, Budapest közelében a Pilisben és Visegrádi- hegységben több ilyen forrás is van.

2. A víz mellett fontos a tealevelek mennyiségének megválasztása.

Egy adag teához 2 g szárított tealevelet használjunk, ami kb. 1 teáskanálnyi mennyiség. Válasszunk ki egy kiskanalat, amivel a teát mérjük, és mindig használjuk ugyanazt, így hamar kitapasztaljuk a különböző teáknál a megfelelő mennyiséget. Ha túl sok tealevelet használunk, nem lesz élvezetes, édeskés a teánk, hanem tolakodóan erős lesz, ezt próbáljuk elkerülni.

3. Ha már van jó vizünk, és megfelelő mennyiségú tealevelünk, figyeljünk az áztatási hőfokra is.

Soha ne öntsük le a tealeveleket forrásban lévő, bugyogó vízzel, mert megégnek a levelek, elveszítjük az illatokat és aromákat, lapos lesz a teánk.

– Fekete teánál és puerh esetén: használhatunk 90-100 fokos vizet, jól bírja a hőt

– Oolong és kínai zöld vagy fehér teánál: 80-85 fokos víz az az ideális.

– Japán zöld és fehér teánál: 70-75 fokos vizet használjunk.

Még két aranyszabály létezik: soha ne forrald fel újra ugyanazt a vizet, ha vízforralót használsz, minden alkalommal öblítsd ki, és használj friss vizet. És kérlek SOHA nem melegíts teavizet mikróban, mint anno a kollégiumban tetted. Ugye, nem is tennél ilyet?

4. Az áztatási idő talán még a tea mennyiségénél is fontosabb tényező. Ha túláztatjuk a teát, keserű lesz, ami azért van, mert a csersavtartalom fog dominálni és elnyomja az illatos aromákat.

Fekete tea: max.2-3 percig áztathatjuk, 2x, 3x is felönthető.

Puerh tea: max.fél percig áztassuk csak, ellenben 5x, 6x is felönthető.

Oolong vagy wulong tea: 2-3 percig áztassuk, 2x is felönthető.

Zöld tea: max. 1 percig áztassuk, 2xfelönthető.

Fehér tea: 2 percig áztassuk.

Gyümölcstea vagy herbatea: 8-10 percig is áztathatjuk, ízlés szerint.

5. lépés: dőlj hátra, és élvezd a munkád gyümölcsét. Hidd el, megéri ezt a néhány lépést követni, hamar megszokod a rutint, a különbség viszont magáért beszél. Egészségedre!