Utazz és teázz! – a világ teái

Home / Tudástár / Tea a világban / Utazz és teázz! – a világ teái

Utazz és teázz! Kóstold meg a helyi teanevezetességeket! Összeírtam, melyik országban melyik teát érdemes kipróbálnod. Ne hagyd ki a tippjeimet!

 

 

 A világ legérdekesebb teái

Ahány nép, annyi tea, hiszen ezt a különleges italt minden nemzet a maga íze és lehetőségei szerint alakította. Ezért most arra buzdítalak, hogy – ha csak teheted – menj, és járd be a világot. Addig pedig elmondom, melyek azok a teák, amelyeket vétek lenne kihagyni.

 

Ízesítve vagy ízesítés nélkül igyuk a teát?

A teakóstoló workshopjaimon ízesítés nélkül kóstoljuk a teákat, hiszen azt vallom, hogy „mindenmentesen” érezhetjük ki legjobban a teák valódi ízét, finom aromáit. Ez néha a vendégeimnek elsőre furcsa, mert teljesen elszoktunk attól, hogy az italokat önmaguk természetében ismerjük meg. Nálunk, Magyarországon még mindig sokan citrommal és cukorral (barna cukorral, nádcukorral vagy mézzel) isszák a teát. Az angolokról pedig tudjuk, hogy ők tejjel is megbolondítják azt. (Lejjebb megtudhatod, miért.)

Elsőre tehát lehet, hogy szokatlan lesz az ízesítés nélküli tea, de ha jól van elkészítve, nincs túláztatva, felfedezhetjük magának a növénynek az aromáját is az ízlelőbimbóinkon. Néhány alkalom után már érzékeljük a tea virágos vagy gyümölcsös, netán földes jegyeit, és akkor érzünk rá igazán a valódi teafogyasztásra. De vajon tényleg az a valódi?

 

Hogyan isszák mások a teát?

A teázásnak nagyon régi hagyományai vannak, és ahogy utaltam rá, ezek országonként, népenként eltérőek. Függetlenül attól, hogy a workshopokon az ízesítetlen teát részesítem előnyben, feltétlenül javaslom, kóstold meg más országok helyi teasajátosságait is. Hogy hol és milyen teát? Mondom is a tippjeimet:

Marokkó: mentatea

Ezt a teát a kínai Gunpowder zöld teából és friss mentalevelekből készítik külön szűréssel, rázogatással, leöntéssel. A folyamatot ráadásul többször is megismétlik, hiszen náluk a teának lelke van, ezért úgy is bánnak vele. Ízesítéshez feltört cukortömböket használnak, ezzel is őrizve az ősi hagyományt, amikor még nem létezett kiskanál. A marokkói mentatea emiatt kifejezetten szirupos, édes, ám nagy melegben hűsítő. Mindenképp próbáld ki, ha Marokkóban jársz!

India: masala chai

Masala chai annyit jelent: fűszeres tea (tehát a sok helyen olvasható chai tea helytelen kifejezés, hiszen maga a chai szó teát jelent!). Egy igen erős, élénkítő fekete teáról van szó, amely alapvetően Assam-teából (nagy levelű, erős aromájú, Indiában termesztett teanövény) készül. Hatása miatt az ajurvédikus gyógyászatban is használják. Elkészítéséhez a fekete teán kívül különböző fűszereket (ánizs, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér stb.) és tejet (eredetileg bivalytejet) használnak.

Törökország: forró almatea

Mondhatjuk a világ egyik legegyszerűbb teájának is, hiszen az eredeti változatban csak édes almadarabok vannak, amelyeket forró vízzel felöntenek. Ennek értelmében ez a tea nem élénkít (nincs benne semmilyen tein), viszont mindenképpen üdít. Sokan ma már ananászdarabkákkal és hibiszkusszal is megbolondítják, amellyel csak emelik a török almatea vitamintartalmát, s ezáltal az értékét is. Ha Törökországban nyaralsz, biztos, hogy lépten- nyomon forró almateával fognak kínálni, fogadd el!

Grúzia és környéke: fekete tea

Kinek ne ugrana be azonnal egy szamovár képe, ha Grúziára és a teára gondol. Valaha nem csak a volt Szovjetúniót, de Európát is elárasztotta a grúz fekete tea, sajnos azonban a Szovjetúnió összeomlásával a teatermesztés is eltűnt, a teagyárak elhagyatottak lettek.  Kb tíz éve azonban több kezdeményezés is indult vagy folyamatban van, melynek célja a régi teaültetvények újjáélesztése. Megéri, hiszen a grúz tea kiváló minőségű, gyümölcsös, testes, bársonyos, kissé fanyar, mégis üdítő teaital. Ízvilágában talán közelebb áll a kínai, mint az indiai teához. Ha abban a szerencsében van részed, hogy Grúziában teázhatsz, mindenképpen autentikus helyet keress fel, hogy lásd működés közben a már emlegetett szamovárt is.

Angolszász országok: fekete tea tejjel

Bár tudományosan már igazolták, hogy a tej megszünteti a tea antioxidáns hatását, az angolok mégsem válnak meg eme hagyományuktól. De miért is öntenek a fekete teához tejet? Van, aki szerint először a szegényebb réteg itta így a teáját, hogy spóroljanak a drága fekete itallal. Mások szerint La Fontain élettársa, Madame de la Sablière annyira féltette a porcelánjait, hogy a hőkiegyenlítés miatt először hideg tejet öntött, majd csak azután a forró teát. De hallottam már olyan magyarázatot is, hogy az előkelő réteg a tejjel fejezte ki, hogy neki még erre is futja a tea mellé. Mindegy, hogy mi az igazság, a lényeg, hogy ne idegenkedj megkóstolni a tejes teát, ha Londonba visz az utad. Bár, én hat évig  éltem és dolgoztam Londonban, nem tudtam megszeretni tejjel a teát, cikiztek is miatta a kollégáim rendesen 🙂

USA, bubble tea és teakoktélok

A bubble teák ma már itthon is elérhetők. Ugyan kissé borsos az áruk, de a tea maga nem az, hanem kifejezetten gyümölcsös, édeskés. Számos variációját kínálják már, nem mellesleg a látvány is megéri azt a kis többletkiadást. A bubble tea tipikusan amerikai ital, úgy is készülj rá. Egy kis csillogás, egy kis színvarázslat, furcsa pukkanó golyócskák, és egy picike ízléses giccs. Egyszer mindenképp próbáld ki. Ha pedig New Yorkba vagy Los Angelesbe visz az utad, mindenképp térj be egy teabárba, ahol különleges és nagyon menő teakoktélokat kóstolhatsz.

Utazz és teázz! És számolj be nekem és az olvasóknak az élményeidről, amikor hazaértél!

Ha  pedig képzeletben szeretnél kontinensről kontinensre utazni a teák segítségével, jelentkezz be egyik 5 kontinens teakóstolómra. Kattints a dátumokért és tematikákért, szeretettel és finom teákkal várlak!