Melengető tippjeim téli hideg napokra

Melengető tippjeim téli hideg napokra

Tea a városban, Tudástár
Felmérések szerint a legpasszívabb és legdepressziósabb hónapok a január-február. Ennek több oka is van, a szürkeség és hideg mellett a szervezetünk is lelassul, „ellustul”, tartalékol… Ezért különböző praktikákat kell bevetnünk, hogy jókedvre derítsük magunkat az első tavaszi napsugarakig. Íme az én bevált, személyes tippjeim: 1, reggeli jóga: Itt igazán nem lehet kifogás a „nincs időm mozogni” , egy néhány perces napüdvözlet is átmelegít, kíméletesen átmozgat, mosolyt csal az arcodra. 2, forró tea vagy kávé, amit a következő melengető fűszerekkel turbózhatsz fel a leghidegebb napokon: Fahéjrúd, friss gyömbérkarika, vagy teatojásban kardamom és szegfűszeg. A fahéjrúd és gyömbér zöld teában különösen finom, próbáld ki! Ezek a fűszerek nem csak melengetnek belülről, de szájüreg és torokfertőtlenítő, antibakteriális hatásuk miatt is nagyon jótékonyak hideg időben. 3, szaunázz: Ha teheted, menj el szaunázni! Engem egy…
Elolvasom!
Tea a világban – Kína

Tea a világban – Kína

Tea a világban, Tudástár
A világ teatermesztő nagyhatalma még ma is Kína, ahol 1,3 milló tonna tealevelet takarítanak be évente.A Kínai teaceremóniát a mai napig hasonló módon gyakorolják. A tealeveleket közvetlenül a porcelán vagy agyag csészébe teszik, leforrázzák, majd letakarják egy porcelán vagy üvegfedővel, amíg a levelek áznak. A lefedett csészét „guy wan” -nak vagy „zhong” –nak hívják.A teát kétféleképpen fogyasztják: a csésze tetejét picit félrecsúsztatva isszák a teát, a fedővel visszatartva a leveleket. Vagy átöntik egy kis szűrőn keresztül egy csőrös kiöntőbe, onnan egy teáscsészébe, és abból fogyasztják. Ez a kungfu teaszertartás, amit mai napig gyakorolnak.A teafüvet többször is leforrázzák. Az első főzet a koffeintartalom 80 %-át tartalmazza, így ha ekkor kidobnánk a teafüvet, akkor elveszítenénk nemcsak a maradék 20 % koffeintartalmat, de a teljes íz és aroma kiteljesedését is megakadályoznánk.Minél érettebb, testesebb…
Elolvasom!
Mini fűszerkert a balkonon

Mini fűszerkert a balkonon

Tea a balkonon, Tudástár
Sokszor nyelvbotlás miatt "kert"-nek hívom az erkélyünket, pedig csak 6 nm, és az első emeleten van. Szóval kell némi jóindulat ahhoz, hogy kertnek nevezzük. DE: rájöttem, miért fordul ez gyakran elő: mert van itt minden, ami egy kis kertben lenne: kerti asztal székekkel, BBQ sütögető, szamócabokrok hatalmas dézsákban, ami egész nyáron terem, és egy polc fűszernövényekkel: friss menta, citromfű, bazsalikom, kakukkfű. Egyszóval igazán megérdemli a kert tiszteletbeli elnevezést, nemigaz? Kedvenc nyári hűsítőm a jeges tea, amihez gyakran teszek a polcon termő friss menta vagy citromfű levelekből is. Kánikulában mindig készítek mentateát, ami melegen és jegesen is fantasztikus, próbáld ki te is. Így készítem én el:Hozzávalók:•1 púpozott evőkanál szárított mentalevél (vagy egy csokor friss menta, ha terem a kertedben vagy a balkonon)•2 csapott evőkanál szálas zöld tea•2 evőkanál méz (legjobb ha…
Elolvasom!
Teamese

Teamese

Tea a világban, Tudástár
Többféle legenda létezik a tea felfedezéséről, de legyen szó most a legnépszerűbbről: A történet 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is a kínaiak sokkal jobban odafigyeltek a higiéniára és a tisztaságra, és felforralták a vizet, mielőtt megitták volna. Így esett, hogy Wan Tu, az akkori kínai császár - akit kegyetlensége miatt a miniszter Kína déli partjaira száműzött a fővárosból – üldögélt egy nagy fa árnyékában, előtte egy edényben forró víz, amit lassan kortyolgatott. Egyszer csak a szél belefújt a fáról egy levelet a vízbe, és Wan Tu ámulva vette észre, hogy a levél élvezhetővé, frissítővé, kellemes ízűvé tette a vizet. Ezután hét évig ült a bokor alatt és tanulmányozta a leveléből készült főzetet. Az italt elnevezte „Tai” - nak, ami békét jelent. Ezután visszatért a fővárosba és a miniszter legfőbb…
Elolvasom!
Tea time = me time, avagy 5 perces teadélután, mint énidő

Tea time = me time, avagy 5 perces teadélután, mint énidő

Tea a csészémben, Tudástár
Sokszor hallom az ellenérveket a szálas teák ellen: nincs rá időm, túl macerás, nehéz megcsinálni, túl erős/túl gyenge lesz…. Pedig nem bonyolult egyáltalán, az élményért viszont, amit nyújt, megéri rászánni azt a 2 percet. Mert ennyit vesz igénybe az elkészítése, és még marad másik 3 perced nyugodtan elkortyolgatni. 5 perc szünetet csak megérdemelsz egy nap, nemigaz? ****************************************************************************************************Megmutatom, hogyan töltődj fel egy tökéletes csésze teával néhány perc alatt. Amire szükséged lesz: kedvenc teáscsészéd teáskanál egy teafilter vagy szűrő szálas tea forró víz óra. Ezekből a szálast teán és teaszűrőn kívül gondolom minden más megtalálható otthon, szóval nem is kell sok mindent beszerezned :) Elkészítés: Egy csészényi forró (de sosem lobogó) vízhez egy csapott teáskanálnyi tealevelet használj, ez kb. 2 g lesz. Tedd a szűrőbe vagy filterbe, és öntsd le a forró…
Elolvasom!
Kamilla, az év gyógynövénye: A fürdőszobámban is

Kamilla, az év gyógynövénye: A fürdőszobámban is

Tea a fürdőszobámban, Tudástár
Hogy mi mindenre használható a kamillavirágzat teaként, arról már írtam korábban.Na de a fürdőszobában?1. Készíts belőle forrázatot: egy evőkanál (!) kamillavirágot forrázz le, és hagyd állni 10 percig. Ha lefeded, míg ázik, még jobb, intenzívebb illata lesz. Hagyd kicsit hűlni, hogy épp csak langyos legyen, és használd vattakorong vagy kis méretű törölköző segítségével BOROGATÁSRA: nagyon jó égési sérülésekre: ilyen esetben ne hagyd rajta a ruhát, inkább csak törölgesd, nedvesítsd vele a sérült bőrfelszínt (saját tapasztalat, lásd a képet alább)   kisebb horzsolást, vágást borogathatsz vele   fáradt, püffedt szemre: vattapamacsot jól nedvesítsd be a kamillafőzettel, és tedd a csukott szemedre legalább 10 percre. Azonnal enyhíteni fogja a püffedést...     2. Használhatod ÜLŐFÜRDŐNEK is: ilyenkor még forrón öntsd hozzá a fürdővizedhez és lazíts benne 15-30 percet. Ilyenkor már más habfürdőt…
Elolvasom!
DIY Anyák Napjára, avagy készíts magad ajándékot

DIY Anyák Napjára, avagy készíts magad ajándékot

Tea a csészémben, Tudástár
A legszebb anyák-napi ajándék az, amit mi magunk készítünk, akárhány évesek is vagyunk. Ha anyukád szereti a teát, készítsd el neki az egyedi, személyre szabott teakeverékét, csomagold papírfilterbe, írj neki pár kedves szót. Meglátod, értékelni fogja a figyelmességedet, és a meghatódás sem marad el. :) Így fogj hozzá:Szükséged lesz: papír teafilterre (üres, többek között ITT is vásárlohatsz), különböző tealevelekre, gyógynövényekre, virágszirmokra vagy szárított gyümölcsökre, amikből elkészíted az egyedi, személyre szabott „Anyukám kedvence” teakeveréket, 2 papírszívre (színes papírból kivágott), tűzőgépre, fehér cérnára, ragasztóra, filctollra, ha üzenetet is írsz rá. Lépések: 1. állíts össze egy teakeveréket 2-3, maximum 4 összetevőből, anyukád ízlése szerint. Mindig válassz egy alapot (ami lehet zöld tea, fekete tea, rooibos, vagy csipkebogyó, hibiszkusz) és ehhez adj 2-2 gyümölcsöt,fűszert vagy gyógynövényt, ízesítésnek. (ITT szerezheted be az alapanyagokat) 2. kanalazd…
Elolvasom!
Mitől bio vagy fairtrade egy tea? Tisztázzuk a fogalmakat!

Mitől bio vagy fairtrade egy tea? Tisztázzuk a fogalmakat!

Tea a világban, Tudástár
A Teatervező webáruházban tudatosan törekszünk arra, hogy lehetőség szerint termékeink egy része bio termék legyen, de nem ragaszkodunk minden áron csak a biohoz. Fő szempontunk inkább az, hogy jó minőséget, adalékanyagoktól és mesterséges ízfokozóktól (lásd: aromásított teák) mentes termékeket juttassunk el Hozzád, elérhető áron.De mitől bio egy tea?Ezeknél a termékeknél a bio nem csak azt jelenti, hogy vegyszermentesen folyik a termelés és a feldolgozás. A termőhely adottságait figyelembe véve hatalmas természeti értékekkel bíró, ám szegényebb országokban őshonosak.Teát leginkább Kínában, Indiában, Sri Lankán és Japánban, és Afrikában termesztenek.A környezettudatos termelés, az ökogazdálkodás ezekben az országokban jóval fontosabb, mint maga a „bio pecsét”. Itt tehát sokkal többről van szó, mint „csupán” vegyszermentes termelésről. Elsődleges cél a természetes körfolyamatok tiszteletben tartása, az élőhelyek eredeti állapotának megóvása.Bio termelés esetén tehát: - Tilos bármilyen szintetikus…
Elolvasom!
Víz, víz, víz

Víz, víz, víz

Tea a csészémben, Tudástár
Első bejegyzésként fontosnak tartom elmondani, mennyire lényeges a víz minősége teakészítésnél. Jó teát csak jó minőségű vízből lehet készíteni. Sokan ennek nem tulajdonítanak jelentőséget, egészen addig, míg meg nem kóstolnak egy jó teát klóros csapvízből, majd rögtön utána forrásvízből. Homlokrácsapós a felismerés, hogy mekkora a különbség a két végeredmény között, ami nem csoda, hiszen a tea 99 %-a víz. 1. A jó tea készítéséhez első lépés tehát a megfelelő víz kiválasztása, ami lehet: - Csapvíz, ha az jó minőségű, nem túl kemény, semmiképp nem klóros, vagy vasas. De ebben az esetben is csak hideg, jól kiengedett csapvizet használjunk, hogy friss és oxigéndús legyen, és még jobb, ha egy otthoni vízszűrő kancsón át is tudjuk szűrni, mert az sok klórt kiszűr a vízből, lágyabb, finomabb lesz. Ha túl kemény a csapvizünk,…
Elolvasom!
Tea a csészémben blog első bejegyzése: Vallomás

Tea a csészémben blog első bejegyzése: Vallomás

Tea a csészémben, Tudástár
A Tea számomra sokkal több, mint hogy megiszom egy nagy kanál mézzel náthás időben. A tea felüdülés, kikapcsolódás számomra, egy kis luxus a mindennapokban: * teával várom a barátaimat, ha meglátogatnak, * teakóstoló workshopot tartok lelkes érdeklődőknek, * teás programokat pedig cégeknek, csapatépítő program jelleggel, * teával főzök a konyhámban, * belekeverem a süteménybe, * bonbont töltök vele, * és használom a fürdőszobámban is, * a használt tealeveleket komposztálásra használom, * amit tudok, pedig megtermelek a balkonon, * nyári partikon jeges teával vagy teás koktéllal kápráztatom el a vendégsereget. Tarts velem te is ezen a különleges, hosszú utazáson, merülj el a tea világában.
Elolvasom!