Tea time = me time, avagy 5 perces teadélután, mint énidő

Home / Receptek / Tea a csészémben / Tea time = me time, avagy 5 perces teadélután, mint énidő

Sokszor hallom az ellenérveket a szálas teák ellen: nincs rá időm, túl macerás, nehéz megcsinálni, túl erős/túl gyenge lesz…. Pedig nem bonyolult egyáltalán, az élményért viszont, amit nyújt, megéri rászánni azt a 2 percet. Mert ennyit vesz igénybe az elkészítése, és még marad másik 3 perced nyugodtan elkortyolgatni. 5 perc szünetet csak megérdemelsz egy nap, nemigaz?

****************************************************************************************************
Megmutatom, hogyan töltődj fel egy tökéletes csésze teával néhány perc alatt.

Amire szükséged lesz:

  • kedvenc teáscsészéd
  • teáskanál
  • egy teafilter vagy szűrő
  • szálas tea
  • forró víz
  • óra.

Ezekből a szálast teán és teaszűrőn kívül gondolom minden más megtalálható otthon, szóval nem is kell sok mindent beszerezned 🙂

Elkészítés:

Egy csészényi forró (de sosem lobogó) vízhez egy csapott teáskanálnyi tealevelet használj, ez kb. 2 g lesz. Tedd a szűrőbe vagy filterbe, és öntsd le a forró vízzel. Látni fogod, ahogy szépen megszínezi a vizet a tealevél, és már ki is emelheted a vízből. Ez maximum 1 perces áztatás legyen. Ízesítheted kevés mézzel vagy cukorral, ha úgy szereted, de első kóstolásnál mindig azt javaslom, legalább az első kortyot kóstold meg „üresen”, hogy el tudd dönteni, kell-e egyáltalán édesíteni. Nincs is más hátra, mint kényelembe helyezni magad és élvezni a végeredményt. Nem is tartott sokáig, igaz?

Íme néhány tipp, hogy biztosan ne rontsd el a teádat:

  • Különböző típusó teáknak eltérő az ideális áztatási ideje (lásd a honlapon a teatippeket) de első kóstolásnál mindig azt javaslom, maximum 1 percig áztasd, hogy az aromákat érezd, ne a csersavat, amíg nem ismered az új tea erősségét.
  • Ne használj túl sok tealevelet, az előző okból kifolyólag:ne legyen erős a kóstoló adag. Aztán miután kiismerted, ízlés szerint növelheted a tea mennyiségét, ha erősebben szereted.
  • Mindig használj friss, hideg vizet teakészítéshez. Ez lehet csapvíz, szűrt víz, forrásvíz vagy ásványvíz, a lényeg, hogy soha ne forrald újra.
  • Ezt az utolsó pontot még leírni is fáj: ugye rég elfelejtetted a mikróban való vízmelegítést teához? Ez a régi szokás maradjon csak a kollégiumi szobák falai között 🙂

Ha ezekre a pontokra figyelsz, nem tudsz rossz teát készíteni. Persze az alapanyag minősége is nagyon fontos, de arról majd egy következő írásban szólok. Addig is, ha szeretnéd tudásodat egy következő szintre emelni, vagy élőben gyakorolni, gyere el egy teakurzusra. Programok és időpontok itt: http://teaprogramok.hu/aloldal/teakostolo-workshop