Tea a világban – Kína

Home / Tudástár / Tea a világban / Tea a világban – Kína
A világ teatermesztő nagyhatalma még ma is Kína, ahol 1,3 milló tonna tealevelet takarítanak be évente.A Kínai teaceremóniát a mai napig hasonló módon gyakorolják. A tealeveleket közvetlenül a porcelán vagy agyag csészébe teszik, leforrázzák, majd letakarják egy porcelán vagy üvegfedővel, amíg a levelek áznak. A lefedett csészét „guy wan” -nak vagy „zhong” –nak hívják.

A teát kétféleképpen fogyasztják: a csésze tetejét picit félrecsúsztatva isszák a teát, a fedővel visszatartva a leveleket. Vagy átöntik egy csőrös kiöntőbe, onnan egy teáscsészébe, és abból fogyasztják. Ez a kungfu teaszertartás, amit mai napig gyakorolnak.
A tealevelet többször is felöntik. Az első felöntéssel ugyan kinyerjük a koffeintartalom 80 %-át , de ha ekkor kidobnánk a tealeveleket, akkor elveszítenénk nemcsak a maradék 20 % koffeintartalmat, de a teljes íz és aroma kiteljesedését is megakadályoznánk.

Minél érettebb, testesebb egy fekete tea, annál többször felönthető, akár 5-6-szor is. De a zöld teát is érdemes 2-3-szor újra felönteni.

Próbáld ki legközelebb te is valamelyik teakóstoló workshopomon, ahol eredeti kínai teaszettekkel készítheted el teáidat. Időpontok már az új oldalunkon: https://kameliakert.hu/teaprogramok/