Mitől bio vagy fairtrade egy tea? Tisztázzuk a fogalmakat!

Home / Tudástár / Tea a világban / Mitől bio vagy fairtrade egy tea? Tisztázzuk a fogalmakat!
A Teatervező webáruházban tudatosan törekszünk arra, hogy lehetőség szerint termékeink egy része bio termék legyen, de nem ragaszkodunk minden áron csak a biohoz. Fő szempontunk inkább az, hogy jó minőséget, adalékanyagoktól és mesterséges ízfokozóktól (lásd: aromásított teák) mentes termékeket juttassunk el Hozzád, elérhető áron.

De mitől bio egy tea?

Ezeknél a termékeknél a bio nem csak azt jelenti, hogy vegyszermentesen folyik a termelés és a feldolgozás. A termőhely adottságait figyelembe véve hatalmas természeti értékekkel bíró, ám szegényebb országokban őshonosak.

Teát leginkább Kínában, Indiában, Sri Lankán és Japánban, és Afrikában termesztenek.
A környezettudatos termelés, az ökogazdálkodás ezekben az országokban jóval fontosabb, mint maga a „bio pecsét”. Itt tehát sokkal többről van szó, mint „csupán” vegyszermentes termelésről. Elsődleges cél a természetes körfolyamatok tiszteletben tartása, az élőhelyek eredeti állapotának megóvása.

Bio termelés esetén tehát:

– Tilos bármilyen szintetikus vegyszer használata.

– Tilos a genetikailag manipulált szervezetek alkalmazása.

– A műveléshez, illetve a betakarításhoz helyi forrásokat használnak.

A területeket a közvetlen környezet maximális óvásának betartása mellett művelik. Például betakarítás során fontos szempont a környező élővilág védelme, a fészkelő madarak nyugalmának megőrzése, éppen ezért, ahol csak lehetséges, kézi munkaerőt alkalmaznak.

A termelés mellett elsődleges cél még a természet megóvása, az ember és környezete közti összhang megőrzése, a talaj termelékenységének fenntartása.
Egy kifejezéssel összegezve tehát: bio gazdálkodás = szelíd módszer.

És ha nem látom rajta a bio logót? Mi az a fairtrade?

Főként a kis, teatermelő farmer családok, teakertek sajátos helyzetben vannak “öko-szempontból”. Ezeken a kis, sokszor családi ültetvényeken többségében a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt eleve öko-gazdálkodás folyik. A növényvédő-szereket és a tápanyag-utánpótló vegyszereket nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani, a meredek területeken pedig eleve ki van zárva a gépi művelés, vagy betakarítás. Az ily módon termesztett tea legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva, hiszen a farmereknek nemcsak vegyszerre, hanem a hitelesítő szervek engedélyére sincs pénzük.

Itt jön képbe a FAIRTRADE kezdeményezés, azaz a méltányos kereskedelem.

Ezeknek a kicsi, elaprózódott ültetvényeknek farmerei, mivel nem rendelkeznek bio hitelesítéssel, eleve kedvezőtlenebb árkategóriában indulnak az értékesítési piacon. De mivel mennyiséget sem tudnak biztosítani, (minőséget viszont annál inkább), a nagykereskedők, kihasználva kiszolgáltatott helyzetüket, nagyon kedvezőtlen áron vásárolják fel terményüket.

Ez a fajta kiszolgáltatottság nem csak a teatermelőket érintette, hanem a legtöbb farmert a harmadik világ országaiban. Ezért, figyelemfelhívás céljából, 1946-ban egy amerikai jótékonysági szervezet jutányos áron felvásárolta a puerto-ricói varrni tudó asszonyok kézimunkáit. Ez volt a Fairtrade mozgalom kezdete.

Azóta rengeteg terményre, és mintegy 20 országra terjedt ki a kezdeményezés.

Lényege, hogy :

– A nagykereskedőket kihagyva, közvetlenül a termelőtől vásárolja fel a gyártó a termést, jutányos, “fair” árat kínálva érte,
– ezáltal a farmer is fair körülményeket tud biztosítani napszámosai számára,
– szervezet garantálja, hogy aki tagjává válik, mindig megkapja terményéért minimum az aktuális piaci árat,
– a feldolgozás helyben történik, ez csökkenti a gyártó költségeit, így még jobb árat tud a farmereknek fizetni.

Esélyt ad a kis területen gazdálkodó farmernek is, hogy maradéktalanul, jó áron el tudja adni a termését, ezáltal családját is képes eltartani. A fairtade felvásárlók ugyanis körbejárják az országokat és felvásárolják a kis mennyiséget is. Ezért van olyan sok teakeverék, ami egyáltalán nem jelent gyengébb minőséget.

Röviden összefoglalva: a fairtrade egy olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy egy harmadik világbeli, vagy kis termelő, családi gazdálkodás is megkapja az őt megillető pénzt a terményéért, legyen az tea, gyümölcs, kávé, ékszer, vagy kakaóbab….