Matcha, a legnemesebb zöld tea

Home / Receptek / Tea a csészémben / Matcha, a legnemesebb zöld tea
Különlegességét a porrá őrlés adja. A nagy levelű, magas minőségű zöld tealeveleket malomkövek között finom porrá zúzzák, amit egy szertartás során forró vízben oldanak fel, habosra keverik és úgy fogyasztják. Ennek oka, hogy így az egész tealevél belekerül a csészénkbe és fogyasztásra kerül, így a jótékony tulajdonságokat fokozottan élvezzük, hiszen a teát nem szűrjük le, hanem megisszuk az egészet. Az ilyen tea antioxidáns-tartalma tízszerese is lehet az „áztatott”, hagyományos zöld teáéhoz képest, ahol viszont csak 1 percig áztatjuk, majd leszűrjük a leveleket.

 


Miért számít ritkaságnak és különlegességnek:

-Matcha teát kizárólag Japánban készítenek,
-szüret előtt 2 héttel árnyékosítanak, hogy a fényszegény környezet intenzívebb klorofill-termelésre kényszerítse a növényt, ettől sokkal sötétebb, intenzívebb zöld színe lesz
-a legjobb, válogatott leveleket zúzzák csak porrá gránitkövek között, ami igen hosszadalmas procedúra, hiszen por finomságúvá kell őrölni ahhoz, hogy vízben könnyedén feloldódjon.

 

Két féle minőségi besorolása van:

1-es: ceremonial grade: sötétebb, intenzívebb zöld színű, amit csakis tea formájában fogyasztanak, különleges alkalmakkor. Ez ritka, ezáltal a legdrágább tea is.

 

2-es: cooking grade: ugyanúgy magas minőségű, de kevesebb feldolgozási procedúrán átesett, alacsonyabb árú fajta, amit fogyaszthatunk teaként, de használhatjuk más italok alapanyagaként vagy süthetjük teakekszekbe, macaronokba is.

 

 

A tea jellemzői:

Friss, üde, a tavaszt idéző „zöld” íze van. Inkább búzafűléhez hasonlít, mint zöld teához, mert sűrű, intenzív teája van.

 


Elkészítése:

Speciális eszközökre, mint habosító bambuszecsetre, tálkára és mérőkanálra is szükségünk van.

 

Egy kiskanálnyi (1-2g) port kis mennyiségű, kb. 75 C fokos vízzel elkeverünk, majd több víz hozzáadásaután a bambuszecsettel (vagy ha nincs, sima kézi tejhabosítóval) habosra, krémes állagúra keverünk. A ceremonial grade besorolásó teának keményebb, tartósabb habja lesz.

 

A tea elkészítése megnyutat a szertartásszerű mozdulatok miatt, fogyasztása pedig fokozza a szellemi éberséget magas antioxidáns és C- és E- vitamintartalma és ásványianyag tartalma miatt. Mivel az egész tealevél fogyasztásra kerül magas rosttartalmával együtt, az emésztésre is jótékony hatással van.

 


Tárolása:

Fénytől, hőtől, szagoktól és párától védeni kell, ezért jól zárható fém teásdobozban tároljuk.

 

Ha ki szeretnéd próbálni, erre a linkre kattintva már meg is vásárolhatod a 2-es minőségű matcha teát.
További felhasználásáról ITT olvashatsz.