Kamilla, az év gyógynövénye: A fürdőszobámban is

Home / Tudástár / Tea a fürdőszobámban / Kamilla, az év gyógynövénye: A fürdőszobámban is
Hogy mi mindenre használható a kamillavirágzat teaként, arról már írtam korábban.
Na de a fürdőszobában?1. Készíts belőle forrázatot: egy evőkanál (!) kamillavirágot forrázz le, és hagyd állni 10 percig. Ha lefeded, míg ázik, még jobb, intenzívebb illata lesz. Hagyd kicsit hűlni, hogy épp csak langyos legyen, és használd vattakorong vagy kis méretű törölköző segítségével BOROGATÁSRA:

    • nagyon jó égési sérülésekre: ilyen esetben ne hagyd rajta a ruhát, inkább csak törölgesd, nedvesítsd vele a sérült bőrfelszínt (saját tapasztalat, lásd a képet alább)

 

    • kisebb horzsolást, vágást borogathatsz vele

 

    • fáradt, püffedt szemre: vattapamacsot jól nedvesítsd be a kamillafőzettel, és tedd a csukott szemedre legalább 10 percre. Azonnal enyhíteni fogja a püffedést…

 

 

2. Használhatod ÜLŐFÜRDŐNEK is: ilyenkor még forrón öntsd hozzá a fürdővizedhez és lazíts benne 15-30 percet. Ilyenkor már más habfürdőt ne használj. A kamilla kiválóan nyugtatja a száraz bőrt, napozás után pedig enyhíti a bőrpírt, nyugtat, ellazít, kívül-belül.

3. Arctisztítás- arcpakolás előtt GŐZÖLÖGTESS vele: egy nagy fazékban forrázd fel a vizet, hagyd kicsit kihűlni, áztasd a kamillavirágokat 5-6 percig (addig hűl a víz) majd hajolj fölé egy törölközővel. Sokkal puhább lesz az arcbőröd, kitágulnak könnyebb lesz tisztítani, majd az ezután felkerülő pakolás sokkal mélyebbre tud felszívódni.

4. HAJÖBLÍTÉSRE: hajmosás után öblítsd le a hajad kamillafőzettel, fényes lesz tőle a hajkoronád (szőkék előnyben).

Ezt a sok jó tulajdonságot a nagyszüleink, dédszüleink nagyon is tudták, ismerték, csak sajnos az elmúlt 1-2 generció elfelejtette. Ezért született meg egy pályázat 7-15 éves iskolások részére: Kamilla, az év gyógynövénye címmel. A pályázat arra hivatott, hogy felhívja a gyerekek és iskolák figyelmét a Magyarországon honos gyógynövények ismeretére, alkalmazására, gyűjtésére és termesztésére. Én ennek kifejezetten örülök!!! Ha te is egyetértesz, terjeszd a pályázatot, ITT olvashatod a részletes kiírást.

Van még ötleted a felhasználási módjára? Ha igen, írd meg nekem az info@teatervező.hu címre.
Addig is jó kamillázást!