Így termelj saját teát a balkonon

Home / Tudástár / Tea a balkonon / Így termelj saját teát a balkonon
Az én teám projekt – avagy így lettem teanagykövet 

Ha részt vettél már valamelyik teakurzusomon, tudod, hogy a második, gyakorlati részben mindenki összeállíthatja saját, egyedi teakeverékét, 20 lehetséges összetevőből. Az összetevőket én viszem, és segítek személyre szabottan, hogy mit mivel lehet keverni, milyen arányban. Ezt a keveréket aztán aromazáró tasakba csomagoljuk és „Az én teám” címkével látjuk el. Ez lesz a te egyedi, személyre szabott teád.

 

 

Ezt 2018-tól fokozhatjuk. Hogyan?

 

Megtermelheted saját magadnak az alapteát is, a Kínából származó Camellia sinensist. Akár a nappalid ablakában vagy a balkonon.

 

 

Hogyan lehetséges ez?

 

Gecsei Katalin innovációkról beszámoló honlapján (https://gecsei.wordpress.com) olvastam először a Tea by me teaprojektről, ami Hollandiából indult el. Egy holland kertészeti szakember ugyanis, miután 6 hónapot töltött Kínában a teatermesztést tanulmányozva, hazatérvén kinemesítette a teanövény hidegtűrő változatát. 8 évnyi kutatómunka után létrejött az a változat, ami megél Hollandiában, és már termesztik is. Így a génállományt szabadalmaztatta.

 

Ez az első teafajta, ami alkalmas arra, hogy Európában, így Magyarországon is szabadföldön, nagyméretű termőterületeken, vagy akár cserépben a szobaablakban vagy balkonon termesszük.

 

A te teád

 

Képzeld csak el. Lusta, ráérős vasárnap reggel van. Pizsamában innál egy csésze teát. Odalépsz az ablakodhoz, lecsíped a cserépben lévő teanövény felső 2 levelét a fiatal rüggyel együtt, megfonnyasztod, wok sütőben „megsütöd”, megszárítod, és már készítheted is a te saját termesztésű teádat. Nem fantasztikus? Szerintem az! Persze teaházat azért még ne nyiss: egy cserép teanövény évente 10 csésze teát tud adni.

 

 

Teanagykövet

 

Jansen kertész és a Special Plant Zundert kertészet most a Tea by me teaprojekt népszerűsítésébe kezdett, országonként egy-egy teanagykövet segítségével. Óriási boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy a magyarországi teanagykövet én lettem!

 

Nálam elérhetőek, megrendelhetőek lesznek a holland szálas teák, valamint cserepes teanövények, melyeket termesztheted otthonodban vagy termőterületeden.

 

– Ha te is szereted a kihívásokat, és részt vennél a hazai próbatermesztésben,

 

– esetleg virágüzleted van és forgalmaznád a cserepes teanövényt,

 

– vagy csak olyan fanatikus tearajongó vagy, mint én, és a saját otthonodban termelnél teát,

 

akkor keress bizalommal további információért a kapcsolat@teaprogramok.hu elérhetőségemen.

 

 

Addig is: teázásra fel! Ha eljönnél egy bevezető teatanfolyamra, hogy együtt teázzunk, tanuljunk, IDE kattints a témákért és időpontokért.