Holland teakaland

Home / Tudástár / Tea a világban / Holland teakaland

Már nem kell Ázsiáig utaznod egy jó kis teakalandért. Ha teázni szeretnél, de a városnézést sem veted meg, irány Hollandia!

Az európai teaprojekt Hollandiából indult, ahol a tearajongó kertész, Johan Jansen, miután 6 hónapot töltött Kínában, elhatározta, hogy ő bizony fog teát értékesíteni a kertészetében. Először dísznövényként gondolt a teára, hiszen olyan szép üde zöld levele van, télen is, hiszen örökzöld. Szép növény, hasonlít a levele a sövényként is gyakran ültetett buxushoz.

Ezután hosszú kísérletezés következett, hiszen a tea (Camelia sinensis) Kínából származik, nem fagytűrő, így nemesítésre szorult, amihez japán genetikusok segítségét is kérte. 8 évnyi munka után megszületett az eredmény: a hidegtűrő teanövény!

De a sokévnyi munka során rájöttek, hogy nem csak dísznövényként érdemes vele foglalkozni, hiszen tudja ugyanazt az ízélményt produkálni, mint az Ázsiában termesztett tea. Ezután feldolgozó üzemet létesítettek a holland kertészet területén, és elkezdték szedni, feldolgozni, kóstolni és kóstolókra küldeni a holland teát. És képzeld, nagyon jól szerepelt a teakóstolókon, kissé visszafogottabb ízvilágú, mint a kínai tea, de harmonikus, édeskés utóízű, nem tolakodó és finom.

Így útjára indult a projekt népszerűsítése Európa-szerte, így jutott el a híre hozzám is.  Természetesen kertészmérnökként nagy örömmel csatlakoztam én is a projekthez, és nyakamba vettem egy szál magam a tea termesztésének népszerűsítését. (A teaprojektről korábban már írtam ITT).

Így jutottam el Hollandiába, a nemesítő kertészhez, Johanhoz és munkatársaihoz, ahol néhány napot csak a teának, teázásnak szenteltünk.

HOLLANDIA:

Már május van, mikor leszáll a gépem Eindhoven repülőterén. Mégis erős szél, eső és hűvös idő fogad. Otthon 26 fok van, nem hittem el, hogy itt valóban 12 fok lesz. Hiba volt, az előrejelzés nem tévedett.

A munka előtt van egy napom városnézésre. Bredában szállok meg, a környék legszebb városában, ami csodaszép, történelmi óvárossal, várral, hatalmas parkkal és végtelen, macskaköves sétálóutcákkal rendelkező kis városka. Hollandia szépsége magával ragad, a zöld parkok, a nagy séták, a finom sütik és forró italok feledtetik a rossz időjárást.

 

A TEASZEDÉS:

Másnap reggel 8-kor a kertészetben kezembe nyomtak egy fonott kosarat azzal a kéréssel, hogy menjek és szedjek le egy kiló tealevelet, amit aztán fel is fogok dolgozni! Hogy én??? Atyaég! gondoltam… életemben nem szedtem még teát! Ez egy teszt? Hogy tudom-e, mit kell szedni? És mennyi idő alatt kellene egy kg-ot leszednem? Egy levél nagyon könnyű, lehet ott ülök estig… Ilyen és hasonló gondolatok kavarogtam a fejemben, de annyira boldog és büszke voltam, hogy szó nélkül indultam a teasorok irányában.

Mondhatom, életem egyik legnagyobb élménye volt! Fújt a szél, hűvös volt, (pedig már épp beléptünk a májusba), de fülig érő szájjal teleszedtem a két kis kosarat, ami nagyjából egy kilót nyomott. Egy óra alatt végeztem is, aztán következett a feldolgozás.

Az, hogy végül zöld tea, oolong vagy fekete tea lesz-e belőle, csupán a feldolgozás módján múlik. Én most a zöld tea készítését tanultam meg, az a legkevesebb lépésből álló feldolgozás, vagyis itt őrzi meg a tea leginkább a természetes, natúr ízét. Legközelebbi utamon az oolong és fekete tea készítését fogom gyakorolni, ami nagyon sok kóstolást és gyakorlást igényel.

 

 

TEA FELDOLGOZÁSA:

A feldolgozó szobában állt egy nagy wokhoz hasonlító „serpenyő”, amit felhevítettünk 220 fokra, majd minden zsiradék nélkül beletettük a leszedett, majd 1 órán át napon fonnyasztott tealeveleket. (a képen látható serpenyőbe maximum 7 kg tealevél fér, így igazán kézműves feldolgozásról beszélünk). Kesztyűt húzunk, majd bő 15 percig masszírozzuk, gyúrjuk a leveleket. Erre a folyamatra azért van szükség, hogy a sejtfalak felszakadozzanak, és kiszabaduljanak az illóolajak. Ez adja majd a tea ízét. Hangos sercegés következtében fantasztikus, bódító illattal szabadulnak fel az illóolajok. Lenyűgöző élmény.

Miután minden zöld részt kiöltünk a levelekből, és ragad-tapad az illóolajnak köszönhetően, kézzel sodorjuk a leveleket formára, majd röpke 10 órára a szárítóba toljuk.

KÓSTOLÁS:

Az egész feldolgozás fantasztikus élmény volt, de a csúcspontja a munkák gyümölcse, az elkészült, friss és ropogós zöld tea kóstolása. Van abban valami egészen felemelő, mikor a saját kezed által szedett és készített teát kóstolod. Mindennél finomabbnak érzed!! De nyilván, ha nem lennék ennyire szentimentális, akkor is különleges élmény lenne, hiszen ennyire friss, fiatal zöld teát, ami nincs egészen 1 napos, még sosem kóstoltam.

Folytatás következik jövőre az oolong és a fekete teák készítésének gyakorlásával! Az oktatóm, Anne, aki a holland cég teasommeliere, most képzi tovább magát Kanadában. Ott van ugyanis legközelebb tea sommelier master képzés. Nagyon hálás vagyok neki, hogy ezt a sok tudást, tapasztalatot hajlandó velem is megosztani és megtanítani mindenre, amire szükségem van ahhoz, hogy szuper teanagykövet legyek! 

 

TERVEK:

Hamarosan indul a teaültetés Magyarországon is. Egyelőre itt, Hollandiában fogjuk feldolgozni a magyar teát is, viszont már tervben van a magyar feldolgozó üzem létrehozása. Célunk, hogy valóban helyit termeljünk és fogyasszunk, teából is!

 

NEMZETI TUDAT:

Tudod, mi a legnagyszerűbb? A holland lakosság annyira pozitívan fogadta a helyi teatermesztést!! Támogatják a projektet, sokat teáznak, a környékbeli kávézók, cukrászdák a holland teát kínálják vendégeiknek, otthonukban a helyi teát issza a lakosság, befektetnek az ültetvénybe, teljes mellszélességgel a projekt mellé álltak, ki-ki a saját lehetősége szerint.

Csak bízni tudok benne, hogy itthon is pozitív lesz a hozzáállás. Mi már elkezdtük a munkát, most te jössz 🙂