Earl Grey teás gyümölcskenyér

Home / Receptek / Earl Grey teás gyümölcskenyér

Egy igazán illatos, különleges, ám egyszerű teasütemény, ahol az Earl Grey teát nem csak mellé tálaljuk, de bele is sütjük a tésztájába. Egy csésze teával kiváló uzsonna vagy vendégváró desszert. Nálunk a család egyik kedvence!

 

Hozzávalók:

  • 150 g vaj
  • 1 púpozott teáskanál Earl Grey szálas tea
  • 200 g cukor
  • 2 tojás
  • 1dl görög joghurt
  • 200 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • egy citrom reszelt héja
  • 125 g áfonya (friss vagy fagyasztott)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy gyümölcskenyér formát. Ezután jöhet a tészta összedolgozása.

Egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat és tegyük bele a szálas teát egy papír teafilterben. (ha nincs teafilterünk, bele is szórhatjuk a tealeveleket, de akkor le kell majd szűrnünk). Vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre, majd 20 perc múlva távolítsuk el a teát. Kész az illatos, teaízű vajunk. Innentől hagyományos módon folytatjuk a hozzávalók összedolgozását.

Dolgozzuk össze a hozzávalókat az áfonya kivételével egy keverőtálban. A végén óvatos mozdulatokkal keverjük bele az áfonyát is, majd öntsük a már kibélelt gyümölcskenyér formánkba, és süssük 1 órán át (tűpróba szükséges).

Ha kihűlt, porcukorral szórjuk meg és áfonyával, esetleg egy kanál görög joghurttal tálaljuk.