Lázadók – avagy európai teák kóstolója

Néhány évvel ezelőtt egy ilyen kóstoló még nem jöhetett volna létre, hiszen a tea Kínából származik, és mai napig Ázsiában termelnek belőle legtöbbet. Európában egyedül a Portugáliához tartozó Azori- szigeteken folytattak eddig teatermesztést.   De ma már ez már máshogy van. Találunk teát Angliában, Hollandiában, Skóciában, Grúziában, sőt, Magyarországon is. Hogy ennek mi az oka? Sok összetevője van véleményem szerint: - klímaváltozás miatt északabbra tolódik a termőterülete, ez lehetőséget ad nekünk is a termesztésre - környezettudatosabbak vagyunk, így ha kevesebb hozammal is, de igyekszünk a fogyasztásunk egy részét helyben megtermelni - kíváncsiak vagyunk: egyszer a szőlőt és a paradicsomot is behozta valaki, akire furcsán néztek, és ma már milyen jó, hogy van magyar borunk és magyar paradicsomunk! Miért ne lehetne magyar teánk is? - lázadók vagyunk: csakazértis szembemegyünk azokkal a…
Elolvasom!
Utazz és teázz! – a világ teái

Utazz és teázz! – a világ teái

Tea a világban, Tudástár
Utazz és teázz! Kóstold meg a helyi teanevezetességeket! Összeírtam, melyik országban melyik teát érdemes kipróbálnod. Ne hagyd ki a tippjeimet!      A világ legérdekesebb teái Ahány nép, annyi tea, hiszen ezt a különleges italt minden nemzet a maga íze és lehetőségei szerint alakította. Ezért most arra buzdítalak, hogy – ha csak teheted – menj, és járd be a világot. Addig pedig elmondom, melyek azok a teák, amelyeket vétek lenne kihagyni.   Ízesítve vagy ízesítés nélkül igyuk a teát? A teakóstoló workshopjaimon ízesítés nélkül kóstoljuk a teákat, hiszen azt vallom, hogy „mindenmentesen” érezhetjük ki legjobban a teák valódi ízét, finom aromáit. Ez néha a vendégeimnek elsőre furcsa, mert teljesen elszoktunk attól, hogy az italokat önmaguk természetében ismerjük meg. Nálunk, Magyarországon még mindig sokan citrommal és cukorral (barna cukorral, nádcukorral vagy…
Elolvasom!

5 kontinens teakóstoló és a cold brew teák

5 kontinens teakóstoló, fókuszban a hidegáztatott, cold brew teákkal. A WORKSHOP MENETE: lépésről lépésre átbeszéljük a tea készítés fortélyait (5 aranyszabály), részletesen ismertetem a teatípusokat SZÁRMAZÁS és FELDOLGOZÁS szerint, valamint az ELKÉSZÍTÉSI módjukat. Öt különböző teát KÓSTOLUNK, különböző földrészekről. Minden résztvevő maga készíti a teáit KÍNAI TEASZETTEK segítségével, szertartás szerint. Külön időt szentelünk az új trend, a cold brew teák készítési szabályainak, majd megkóstolunk több verziót is. Itt a jó idő, érdemes hideg teákkal hűsíteni magunkat, családtagjainkat. Tudtad például, hogy már előző este beáztathatod a tealeveleket, és reggelre kész lesz a tökéletes jeges teád? Elronthatatlan!! A workshop második részében a végigkóstolt alapteákból és az ízesítőként felkínált virágokból, gyógynövényekből, fűszerekből mindenki összeállíthatja egyedi, saját ízlésének leginkább megfelelő teakeverékét, amit aromazáró papírtasakban, saját címkével ellátva haza is vihet. Részvételi díj 7500 ft/fő…
Elolvasom!