Gyerekbarát jeges tea nyárra

Gyerekbarát jeges tea nyárra

Receptek, Tea a csészémben
Kitört a nyári szünet, sokat lesznek otthon a gyerekek. Most itt az idő jobban odafigyelni arra, hogy minél egészségesebb dolgokat egyenek, és igyanak. Csempéssz gyümölcsöt az italukba is, kínáld gyakran őket jeges teával. Az elkészítése is lehet közös móka.   Hozzávalók:                                                                                                                                   - csipkebogyó-hibiszkusz alapú piros bogyós gyümölcstea (pl. Piros kedvenc gyerektea) - 1 dl házi málnaszörp (cukor helyett) - vicces poharak, befőttes üvegek - színes szívószálak, kiskanalak - idénygyümölcsök mosva, kimagozva. Elkészítés: Készíts 1 liter meleg teát gyümölcsteából (95 C fokon áztasd, 8-10 percig). Én korán reggel elkészítek egy nagy kancsóval. Legjobb, ha szárított gyümölcsökből álló szálas teát használsz. Hagyd szobahőmérsékletűre kihűlni, majd édesítsd a tömény málnaszörppel. Így nem kell már bele cukor, és a színe is pirosabb lesz, amitől szívesebben megisszák a gyerekek. Közösen válogassatok idénygyümölcsöket, felezett cseresznyét, málnát,…
Elolvasom!
Epres-mentás jeges tea

Epres-mentás jeges tea

Receptek, Tea a csészémben
Ha itt az eperszezon, készíts belőle szörpöt, hogy egész évben élvezhesd az illatát, édes ízét. Ha pedig van eperszörpöd, időnként használd frissítő jeges tea készítéséhez!   Egész nyáron variálhatod az alábbi alapreceptet bodzaszörppel, málnaszörppel, szederszörppel, vagy ami épp akad a konyhádban. Megunhatatlan!   Hozzávalók: - 1 dl sűrű eperszörp - 2 csapott evőkanál szálas zöld tea (pl. Gunpowder) - 8 dl 75 C fokos víz - 4 dl hideg víz - fél lime kifacsart leve - friss mentalevelek   Elkészítés: Öntsd le a szálas zöld teát nem forróbb, mint 75 C fokos vízzel, majd áztasd 3 percig. Szűrd át egy hőálló tálba vagy fazékba, öntsd hozzá a 4 dl hideg vizet és az eperszörpöt. Facsarj bele egy fél lime (zöldcitrom) levét és tedd hűtőszekrénybe 2 órára. Tálaláskor öntsd át egy…
Elolvasom!
Málna hibiszkusz jeges tea

Málna hibiszkusz jeges tea

Receptek, Tea a csészémben
Miért jó keverni a szörpöt teával? Két oka is lehet: - ha túl édesek találod a málnaszörpöt, bolondítsd meg üde, fanyar hibiszkusszal. Nagyon jól harmonizál az édes málnával. - másik megközelítés: ha azt szeretnéd, hogy a gyerek néha egészséges, antioxidáns-bomba teát is igyon, csempészd a málnaszörpjébe, észre sem fogja venni :)   Így készítsd el:   Hozzávalók:   - egy evőkanál szárított hibiszkusz szirom - 3 dl víz - 3 dl hideg málnaszörp - üvegkancsó, üvegpoharak, szívószálak, jégkockák a tálaláshoz.   Elkészítés:   Forrázd le a hibiszkuszt 3 dl forró vízzel, tedd félre kicsit hűlni.   Tölts meg egy üvegkancsót (1- 1,5 literes) félig jégkockákkal, öntsd rá a hideg málnaszörpöt és a kihűlt hibiszkuszteát, keverd össze. Szívószállal, hosszú üvegpoharakban tálald. Tipp: esti bulikban, kertipartikon is felszolgálhatod ugyanezt a teát, ha…
Elolvasom!
Fűszeres rebarbara jeges tea

Fűszeres rebarbara jeges tea

Receptek, Tea a csészémben
Itt a rebarbara szezon! Leginkább pitét vagy kompótot készítek belőle, de idén jeges teaként fogyasztja a család! Frissítő, finom és egészséges!Hozzávalók: - 6 szál rebarbara - 6 bögre víz - 6 kiskanál barna cukor - 4-5 szegfűszeg - 2 fahéjrúd - jégkockák. Elkészítés: A megtisztított rebarbarát (csak a külső vékony héját kell lehúzni) felkockázzuk, és egy lábas forrásban lévő vízbe tesszük. Nagyon alacsony lángon 30-40 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. Az utolsó 10 percre hozzáadjuk a fűszereket is. Én fahéjat és szegfűszeget használok, de ha inkább édesen szereted, vaníliarudat is használhatsz a fűszerek helyett. Ezután leszűrjük, majd hozzákeverjük a cukrot és hagyjuk kihűlni. Jégkockákra öntve kínáljuk, mentaágakkal díszíthetjük. Nagyon hűsítő, friss és egészséges ital lesz belőle az egész család számára!  
Elolvasom!
Bodzás jeges tea és limonádé

Bodzás jeges tea és limonádé

Receptek, Tea a konyhámban
Legutóbbi biciklizésem alkalmával nem tudtam ellenállni a bodza bódító illatának, így félreálltam, és az erdőben szedtem egy jó 10-12 fej tenyérnyi virágot. Megfigyelted már közelről, mennyire szép a bodza virága? Sok-sok apró, ötszirmú kis virágból áll a virágzata, aminek a színe és az illata is gyönyörű! Hazaérkezvén rögtön nekiálltam a bodzalimonádé készítésének, mivel ha kihullik a virágpor, már nem lesz olyan jó édes, bodzás az italunk. 4 liter vízhez adtam 40 dkg cukrot és karikáztam fel 2 nagy citromot, majd beletettem a 12 fej virágzatot, lefedtem, és árnyékos, hűvös helyre tettem 2 egész napra. Ezután átszűrtem az egészet kimosott üvegekbe, és azóta a hűtőben pihennek és csak arra várnak, hogy hétvégén felszolgáljam az érkező vendégeknek, néhány színes szívószál és egy vödör jég társaságában. Felnőtt társaságnak feldobom egy kis zöld teával,…
Elolvasom!