Magyar teaprojekt

Home / aloldal / Magyar teaprojekt

Új trend a láthatáron, tearajongók és vállalkozó szellemű kertészek figyelem!

– Saját tea termesztése Magyarországon? Igen, már lehetséges! –

 

 

Hol terem a tea?

Tudjuk, hogy a tea Kínából származik, ahol már több ezer éves hagyománya van a teakultúrának. Minden tea alapja a Camellia sinensis nevű teanövény, legyen szó zöld vagy fekete teáról, esetleg ízesített teákról, mint például az oly népszerű Earl Grey. Évente többször szüretelik a legfiatalabb leveleket, úgynevezett csúcshajtásokat, és csak a feldolgozás folyamatain múlik, hogy zöld vagy fekete tea lesz-e belőle.

Kína után több ország is próbálkozott, és foglalkozik teatermesztéssel, mint Japán, India, Kenya, Tajvan, Sri Lanka, Nepál, újabban Ausztrália. Európában azonban a Portugáliához tartozó, óceáni és szubtrópusi éghajlatú Azori- szigeteken kívül még sehol nem sikerült teát termeszteni.

Egészen eddig!

A holland tea

A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Mr. Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerül is neki, a génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, létrehozva egy új brandet: ez a Tea by me (az én teám).

Így lettem teanagykövet

De a projekt nem áll itt meg. Mr. Jansen elhatározta, hogy követőket keres, akik népszerűsítik az európai teát.

Hiszen más élelmiszer kapcsán olyan sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Akkor miért kellene minden teát a világ túloldaláról szállítani? Hiszen a felnőtt lakosság 80%-a legalább hetente egyszer fogyaszt teát. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Ez az általa nemesített tea bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeljük szabadföldi termőterületen, vagy akár cserepekben a hátsó kertben, balkonon.

Küldetése, hogy Európában ugyanúgy kéz a kézben járjon a teatermesztés és teafogyasztás, mint a szőlőtermesztés és borfogyasztás. Minél több helyben termeltet fogyasszunk a távoli különlegességek mellet.

Ehhez a küldetéséhez keresett minden európai országban teanagyköveteket, akik segítik az adott országukban népszerűsíteni a projektet. Boldogan vállaltam a magyarországi teanagykövet szerepét! Hiszen tearajongóként és környezettudatos kertészmérnökként maximálisan egyetértek és tudok azonosulni a teaprojekt küldetésével.

A felhívás

Minden, a termesztéshez, illetve ültetőanyag beszerzéséhez szükséges tudással és információval felruházva, teanagykövetként és szaktanácsadóként keresek elsősorban:

    • Vállalkozó szellemű termelőket, akik rendelkeznek földterülettel, és részt vennének a magyar teaprojektben. A termelő tőlünk tudja megvásárolni a teanövényeket, majd ezután átadunk minden szükséges tudást, ami az ültetéshez, termeléshez és szürethez szükséges. A tealevelek szedését az ültetést követő évben kezdjük, amit mi fogunk összeszedni és elszállítani a feldolgozás helyszínére, Hollandiába. Lehetőség van utána egy részét visszavásárolni a magyar teának, ha valaki értékesíteni is szeretné. Valamint tervben van egy magyar feldolgozó üzem létrehozása is, hogy egy részét a teának itt, helyben fel is dolgozzuk.
    • A jelenlegi termelőkről és a teaültetvényekről ITT írtam már.

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresek továbbá virágüzlet tulajdonosokat, aki forgalmaznák a cserepes változatot. Ez a változat szobanövényként funkcionálva alkalmas arra, hogy a szobaablakban vagy a balkonon, teraszon termesszünk teát. Egy cserepes teanövény évente 10 csésze teát fog adni, vagyis ünnepnapokra elegendőt. Különleges és felemelő élmény a saját teádat fogyasztani otthonodban (az otthoni elkészítéshez is minden szükséges információt átadok). Teanövényeket készletről, rövid szállítási határidővel lehet tőlünk rendelni.

Valamint keresek olyan teaházakat és teakereskedőket, akik a kész, csomagolt holland szálas teát forgalmaznák termékbővítés céljából, mint teakülönlegesség. A teateszteken egyébként nagyon jól szerepelt a holland tea, frissebb és könnyebb fogyasztású, mint egy kínai vagy japán tea, üde és alkalmas arra, hogy populáris legyen hazánkban. 2019-től pedig a magyar termelők által megtermelt magyar tea értékesítésére is lesz lehetőség.

 

Az első teakertek Magyarországon

Az első teakert ültetéséről EBBEN a blogbejegyzésben számoltam be.

szeretnék saját teacserjét

Ha szívesen csatlakoznál a teaprojekthez termelőként, vagy cserepes teanövényt szeretnél a teraszodra, keress az elérhetőségeimen, vagy vegyél részt a Kamélia Akadémián, ahol mindent megtanulhatsz a hazai teeatermesztésről.

 

Szeretnék saját teacserjét

 

Addig is teázásra fel!