Tavaszi teatippek 2. rész: Tavaszi fáradtság ellen

Tavaszi teatippek 2. rész: Tavaszi fáradtság ellen

Tea a csészémben, Tudástár
Idén korán érkezik a tavaszi fáradtság. Az enyhe idő miatt sok ismerősöm panaszkodik gyakori fejfájásra, levertségre, fáradtságra… Ezek mind a tavaszi fáradtság tünetei. Miért érezzük így magunkat, amellett, hogy várjuk a tavaszt és örülünk a jó időnek? A fő ok: télen a szervezetünk lelassul, „raktároz”. Többet, vagy nehezebb ételeket eszünk, kevesebbet mozgunk, rövidek a nappalok, korán sötétedik, így akár 3-4 órával kevesebbet vagyunk a levegőn, mint tavasztól őszig. Tavasszal, ahogy ébredezik a természet, hosszabbodnak a nappalok, a szervezetünk is ébredezni kezd, megkezdi az öntisztító, méregtelenítő folyamatokat, valamivel gyorsul az anyagcserénk, észrevétlenül több időt töltünk otthonunktól távol, hiszen tovább világos van. Ezek a folyamatok fáradttá tesznek, kimerültnek érezzük magunkat, hiszen szervezetünk „dolgozik”. Mit tegyünk ellene? Gyorsítsuk meg a tisztító folyamatokat, egy kis rásegítéssel! Méregtelenítő szerveink a vese, máj és epe, ezek…
Elolvasom!
Matcha teás reggeli turmix

Matcha teás reggeli turmix

Receptek, Tea a csészémben
Igazi vitaminbomba reggeli egy lusta vasárnap délelőttre: ez a kedvenc matcha teás banánturmixom!Így készítheted el:Hozzávalók: - egy pohár tej vagy növényi tej - egy érett banán - egy teáskanál méz - egy teáskanál matcha zöld tea por. Elkészítés: A banánt karikázd fel, és a többi hozzávalóval csak dobáld bele a turmixgépbe, és turmixold jól össze. Kész is a finom, tápláló, vitamindús és energiabomba reggeli!  
Elolvasom!
Matcha macaron házilag

Matcha macaron házilag

Receptek, Tea a konyhámban
A legjobb macaron alapreceptet Martha Stewart-tól „tanultam”. Rengeteg alaprecept ismert, szinte mindenki más és más arányokat használ. Én Martha Stewart receptjét használom, mert benne bízom, szeretem a receptjeit. A jó alapanyagot aztán kedvedre ízesítheted, színesítheted. Nekem a teás macaronok a kedvenceim. Nézzük most meg, hogyan készítsünk üde zöld matcha macaronokat. Amerikai recept lévén a mértékegységeket bögrében adja meg a recept, ami nagyon egyszerűvé teszi a sütést, ha megszokod. Válassz ki egy kb 2 dl-es bögrét és használd mindig ugyanazt sütésekhez. Hozzávalók: -Mandulaliszt helyett Martha hántolt mandulát és porcukrot darál össze, így jobb lesz az alapanyagunk. 1 bögre hántolt mandula (kb. 15 dkg)+ fél bögre porcukor (kb. 10 dkg) konyhai robotgépben finomra darálva = ez lesz a mandulalisztünk. Átszitálom egy tálba. -2 db tojásfehérje -1/4 bögre kristálycukor -1 teáskanál matcha por…
Elolvasom!
Matcha, a legnemesebb zöld tea

Matcha, a legnemesebb zöld tea

Tea a csészémben, Tudástár
Különlegességét a porrá őrlés adja. A nagy levelű, magas minőségű zöld tealeveleket malomkövek között finom porrá zúzzák, amit egy szertartás során forró vízben oldanak fel, habosra keverik és úgy fogyasztják. Ennek oka, hogy így az egész tealevél belekerül a csészénkbe és fogyasztásra kerül, így a jótékony tulajdonságokat fokozottan élvezzük, hiszen a teát nem szűrjük le, hanem megisszuk az egészet. Az ilyen tea antioxidáns-tartalma tízszerese is lehet az „áztatott”, hagyományos zöld teáéhoz képest, ahol viszont csak 1 percig áztatjuk, majd leszűrjük a leveleket. Miért számít ritkaságnak és különlegességnek: -Matcha teát kizárólag Japánban készítenek,-szüret előtt 2 héttel árnyékosítanak, hogy a fényszegény környezet intenzívebb klorofill-termelésre kényszerítse a növényt, ettől sokkal sötétebb, intenzívebb zöld színe lesz-a legjobb, válogatott leveleket zúzzák csak porrá gránitkövek között, ami igen hosszadalmas procedúra, hiszen por finomságúvá kell őrölni ahhoz,…
Elolvasom!