Tea a világban – Kína

Tea a világban – Kína

Tea a világban, Tudástár
A világ teatermesztő nagyhatalma még ma is Kína, ahol 1,3 milló tonna tealevelet takarítanak be évente.A Kínai teaceremóniát a mai napig hasonló módon gyakorolják. A tealeveleket közvetlenül a porcelán vagy agyag csészébe teszik, leforrázzák, majd letakarják egy porcelán vagy üvegfedővel, amíg a levelek áznak. A lefedett csészét „guy wan” -nak vagy „zhong” –nak hívják.A teát kétféleképpen fogyasztják: a csésze tetejét picit félrecsúsztatva isszák a teát, a fedővel visszatartva a leveleket. Vagy átöntik egy kis szűrőn keresztül egy csőrös kiöntőbe, onnan egy teáscsészébe, és abból fogyasztják. Ez a kungfu teaszertartás, amit mai napig gyakorolnak.A teafüvet többször is leforrázzák. Az első főzet a koffeintartalom 80 %-át tartalmazza, így ha ekkor kidobnánk a teafüvet, akkor elveszítenénk nemcsak a maradék 20 % koffeintartalmat, de a teljes íz és aroma kiteljesedését is megakadályoznánk.Minél érettebb, testesebb…
Elolvasom!
Teamese

Teamese

Tea a világban, Tudástár
Többféle legenda létezik a tea felfedezéséről, de legyen szó most a legnépszerűbbről: A történet 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is a kínaiak sokkal jobban odafigyeltek a higiéniára és a tisztaságra, és felforralták a vizet, mielőtt megitták volna. Így esett, hogy Wan Tu, az akkori kínai császár - akit kegyetlensége miatt a miniszter Kína déli partjaira száműzött a fővárosból – üldögélt egy nagy fa árnyékában, előtte egy edényben forró víz, amit lassan kortyolgatott. Egyszer csak a szél belefújt a fáról egy levelet a vízbe, és Wan Tu ámulva vette észre, hogy a levél élvezhetővé, frissítővé, kellemes ízűvé tette a vizet. Ezután hét évig ült a bokor alatt és tanulmányozta a leveléből készült főzetet. Az italt elnevezte „Tai” - nak, ami békét jelent. Ezután visszatért a fővárosba és a miniszter legfőbb…
Elolvasom!