Magyar teaprojekt

Home / aloldal / Magyar teaprojekt

Új trend a láthatáron, tearajongók és vállalkozó szellemű kertészek figyelem!

– Saját tea termesztése Magyarországon? Igen, már lehetséges! –

 

 

Hol terem a tea?

Tudjuk, hogy a tea Kínából származik, ahol már több ezer éves hagyománya van a teakultúrának. Minden tea alapja a Camellia sinensis nevű teanövény, legyen szó zöld vagy fekete teáról, esetleg ízesített teákról, mint például az oly népszerű Earl Grey. Évente többször szüretelik a legfiatalabb leveleket, úgynevezett csúcshajtásokat, és csak a feldolgozás folyamatain múlik, hogy zöld vagy fekete tea lesz-e belőle.


Kína után több ország is próbálkozott, és foglalkozik teatermesztéssel, mint Japán, India, Kenya, Tajvan, Sri Lanka, Nepál, újabban Ausztrália. Európában azonban a Portugáliához tartozó, óceáni és szubtrópusi éghajlatú Azori- szigeteken kívül még sehol nem sikerült teát termeszteni.


Egészen eddig!


A holland tea

A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Mr. Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerül is neki, a génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, létrehozva egy új brandet: ez a Tea by me (az én teám).
Így lettem teanagykövet

De a projekt nem áll itt meg. Mr. Jansen elhatározta, hogy követőket keres, akik népszerűsítik az európai teát.


Hiszen más élelmiszer kapcsán olyan sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Akkor miért kellene minden teát a világ túloldaláról szállítani? Hiszen a felnőtt lakosság 80%-a legalább hetente egyszer fogyaszt teát. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.


Ez az általa nemesített tea bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeljük szabadföldi termőterületen, vagy akár cserepekben a hátsó kertben, balkonon.
Küldetése, hogy Európában ugyanúgy kéz a kézben járjon a teatermesztés és teafogyasztás, mint a szőlőtermesztés és borfogyasztás. Minél több helyben termeltet fogyasszunk a távoli különlegességek mellet.


Ehhez a küldetéséhez keresett minden európai országban teanagyköveteket, akik segítik az adott országukban népszerűsíteni a projektet. Boldogan vállaltam a magyarországi teanagykövet szerepét! Hiszen tearajongóként és környezettudatos kertészmérnökként maximálisan egyetértek és tudok azonosulni a teaprojekt küldetésével.


A felhívás

Minden termesztéshez és feldolgozáshoz, illetve szaporítóanyag beszerzéséhez szükséges tudással és információval felruházva, teanagykövetként keresek elsősorban:

  • Vállalkozó szellemű és bátor termelőket, akik rendelkeznek földterülettel, és részt vennének a próbatermesztésben. A termelő választhat, hogy csak a termesztéssel szeretne-e foglalkozni (ebben az esetben a hollandok felvásárolják szerződés szerint a leszüretelt tealeveleket), vagy pedig vállalja a feldolgozást és értékesítést is, avagy mindent maga csinál.


  • Keresek továbbá virágüzlet vagy kertészeti áruda tulajdonosokat, aki forgalmaznák a cserepes változatot. Ez a változat szobanövényként funkcionálva alkalmas arra, hogy a szobaablakban vagy a balkonon, teraszon termesszünk teát. Egy cserepes teanövény évente 10 csésze teát fog adni, vagyis ünnepnapokra elegendőt. Különleges és felemelő élmény a saját teádat fogyasztani otthonodban (az otthoni elkészítéshez is minden szükséges információt átadok).
  • Valamint keresek olyan teaházakat és teakereskedőket, akik a kész, csomagolt holland szálas teát forgalmaznák termékbővítés céljából, mint teakülönlegesség. A teateszteken egyébként nagyon jól szerepelt a holland tea, frissebb és könnyebb fogyasztású, mint egy kínai vagy japán tea, üde és alkalmas arra, hogy populáris legyen hazánkban.  • Ha bárki szívesen csatlakozna a teaprojekthez, keressen az elérhetőségeimen.

    Csatlakozás a tea projekthez


    Addig is teázásra fel!